wtorek, 9 grudnia 2014

Świątecznie ciasto marchewkowe

Święta zbliżają się nieubłaganie, o czym przypominają nam wszechobecne choinki, mikołaje i nieśmiertelne "Last Christmas" w radio. Ba, nawet na zajęciach zumby ostatnio zdarzyło mi się tańczyć do "All i want for Christmas is you" Mariah Carey. Lubię tę świąteczną atmosferę i już nie mogę doczekać się świąt, w tym związanego z nim gotowania. Jakoś tak wyszło w ostatnich latach, że trochę wygryzłam moją mamę z pieczenia ciast i teraz to moja domena, poza sernikiem, który zawsze robi mama. I muszę niestety przyznać, że jak na razie temat pierników idzie mi słabo. Na szczęście znalazłam na to radę, czyli ciasto marchewkowe w wersji piernikowo-świątecznej. Bardzo proste w przygotowaniu, bo nie wymaga użycia miksera, i jednocześnie pachnące świętami.

Składniki:
- 10 łyżek maki pszennej pełnoziarnistej - 510 kcal
- 10 łyżek mąki pszennej typ 500 - 410 kcal
- 1 opakowanie cukru wanilinowego - 64 kcal
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 4 kcal
- 2 łyżki przyprawy do piernika - 73 kcal
- 1/2 łyżeczki kardamonu - 8 kcal
- 1/2 łyżeczki cynamonu - 5 kcal
- 1 jajko - 71 kcal
- 3 łyżki jogurtu greckiego - 69 kcal
- łyżka octu - 0 kcal
- łyżeczka sody - 1 kcal
- 3 średnie marchewki - 36 kcal
- 40 g (garść) suszonej żurawiny - 128 kcal
- 30 g (garść) orzechów włoskich - 194 kcal
- 1/3 szklanki wody - 0 kcal
- 1 łyżka oleju - 88 kcal

na krem:
- 125 g serka ricotta - 161,25 kcal
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego - 16 kcal

Przygotowanie:
Marchewkę ścieramy na tarce na małych oczkach. Orzechy i żurawinę siekamy. Do miski wsypujemy oba rodzaje mąki, przyprawę do piernika, cukier wanilinowy, kardamon, cynamon i proszek do pieczenia. Wszystkie składniki sypkie mieszamy. W osobnym naczyniu jajko mieszamy z jogurtem, olejem i odrobina wody. Sodę oczyszczoną rozpuszczamy w łyżce octu i dodajemy do składników płynnych. Zmieszane składniki płynne wlewamy do suchych i mieszamy na gładką masę. Gdyby ciasto było zbyt zbite, dodajemy odrobinę wody. Do ciasta dodajemy startą marchewkę, orzechy i żurawinę. Wszystko dokładnie mieszamy. Do formy wyłożonej papierem do pieczenia przekładamy ciasto. 

Ciasto pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 40 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z formy, studzimy i przekrawamy wzdłuż na pół. Z ricotty i cukru przygotowujemy krem, którym przekładamy ciasto. Pozostałą częścią kremu smarujemy wierzch ciasta i dekorujemy orzechami i cynamonem.





Ciasto w całości ma 1838,25 kcal. 
1 kawałek (1/12 ciasta) ma 154 kcal.

Smacznego!

1 komentarz: