Jakiś czas temu na facebooku znalazłam przepis na ciasto Makowa panienka. Wyglądało pięknie, ale było jedno małe "ale" - każdy kawałek był małą bombą kaloryczną. Jako, że temat ciasta z makiem już zakiełkował w mojej głowie, musiałam znaleźć rozwiązanie problemu, jak to zrobić by mieć pyszne ciasto, ale jednocześnie chociaż trochę je odchudzić. Na szczęście nie ma rzeczy niemożliwych i moi domownicy na święta mogli się cieszyć pysznym tortem, słodkim, trochę może kalorycznym, ale zdecydowanie lżejszym, niż odpowiedniki serwowane w cukierniach. Ciacho spodobało się na tyle, że moja mama zamówiła sobie już taki tort na swoje imieniny. Już nie mogę się doczekać, kiedy będę mogła oderwać się od książek i znowu go upiec.
Składniki:
Ciasto:
- 5 jajek - 355 kcal
- 3 białka - 51 kcal
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 550 - 223 kcal
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 172 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kcal
- 4 łyżki cukru - 147 kcal
- 5 łyżek maku - 265 kcal
- 5 łyżek płatków migdałowych - 290 kcal
- 5 łyżek wiórków kokosowych - 180 kcal
Masa:
- 300 g sera ricotta - 387 kcal
- 2 łyżki żelatyny - 54 kcal
- 50 ml wody - 0 kcal
- 2 łyżki jogurtu greckiego - 46 kcal
- 2 łyżki cukru wanilinowego - 64 kcal
- 1 łyżeczka kardamonu - 16 kcal
- 1 garść suszonej żurawiny - 128 kcal
- 1 łyżka orzechów włoskich - 65 kcal
- 1 łyżka wiórków kokosowych - 36 kcal
Przygotowanie:
Płatki migdałowe rozbijamy tłuczkiem na mniejsze kawałki.
Mieszamy je z makiem i wiórkami kokosowymi.
Białka oddzielamy od żółtek i obijamy je na sztywną pianę.
Stopniowo do piany z białek dodajemy cukier i żółtka. Nadal miksujemy.
Następnie dodajemy powoli oba rodzaje mąki. Obniżamy obroty miksera i dodajemy
stopniowo zmieszany mak, migdały i kokos. Przygotowane ciasto wylewamy do
tortownicy o średnicy 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w
piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni przez około 45 minut lub do
suchego patyczka. Po upieczeniu biszkopt upuszczamy z wysokości ok. 40-50 cm na ziemię i odstawiamy do piekarnika
do wystygnięcia.
Ricottę, jogurt, kardamon i cukier wanilinowy wrzucamy do
miski. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę. Do masy serowej dodajemy po
łyżce żelatyny i energicznie mieszamy.
Wystudzony biszkopt przekrajamy wzdłuż na 2 lub 3 blaty, w
zależności od tego jak wysoki wyrósł. Żurawinę siekamy na mniejsze kawałki.
Kilka sztuk żurawiny odkładamy do dekoracji. Tort przekładamy masą serową, na
masę wysypujemy posiekaną żurawinę,
przykrywamy kolejnym blatem i lekko dociskamy.
Tort na wierzchu również
smarujemy masą serową, dekorujemy orzechami, żurawiną i wiórkami kokosowymi. Gotowy tort odstawiamy
do lodówki do stężenia.
Całość ma 2461 kcal.
1 kawałek (1/16 tortu) ma 154 kcal.
Smacznego!
Musiał być pyszny!!
OdpowiedzUsuńMmm, wygląda wspaniale :)
OdpowiedzUsuń