piątek, 9 stycznia 2015

Racuszki bananowo-jaglane

Można powiedzieć, że od Nowego Roku każdy mój dzień jest identyczny. Pobudka, śniadanie, ogarnięcie się i do książek. Egzamin radcowski za pasem, więc każda chwila się liczy. Jednocześnie, nawet siedząc nad książkami od czasu do czasu trzeba zjeść coś dobrego, bo inaczej nic do głowy nie wejdzie. Dlatego dzisiaj, u progu weekendu, proponuję wszystkim racuszki bananowo jaglane. Przygotowane bez użycia mąki, z samych zdrowych składników, do zrobienia w 5 minut, no może 10 jeśli liczyć smażenie.

Składniki:
- 2 banany - 228 kcal
- 1 jajko - 71 kcal
- 4 łyżki kaszy jaglanej - 180 kcal
- łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kcal
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 32 kcal

Przygotowanie
Kaszę jaglaną podprażamy w garnku, następnie zalewamy mlekiem zmieszanym pół na pół z wodą i gotujemy do miękkości. Płynu musi być 2 razy więcej niż kaszy – czyli jeżeli mamy pół filiżanki kaszy, zalewamy ją filiżanką płynu.

Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy pokrojone banany, proszek do pieczenia, cukier i wystudzoną kaszę jaglaną. Miksujemy składniki na gładkie ciasto.

Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej po 1-2 łyżki ciasta na 1 racuszka. Smażymy racuszki pod przykryciem. 

Z podanych proporcji wychodzi 15 racuszków. Usmażone racuszki można podawać z odrobiną jogurtu greckiego, powidłami śliwkowymi domowej roboty czy odrobiną gorzkiej czekolady. 




Całość ma 513 kcal.
1 racuszek ma 34 kcal.
1 porcja (3 racuszki z jogurtem) ma 126 kcal. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz