Można powiedzieć, że od Nowego Roku każdy mój dzień jest identyczny. Pobudka, śniadanie, ogarnięcie się i do książek. Egzamin radcowski za pasem, więc każda chwila się liczy. Jednocześnie, nawet siedząc nad książkami od czasu do czasu trzeba zjeść coś dobrego, bo inaczej nic do głowy nie wejdzie. Dlatego dzisiaj, u progu weekendu, proponuję wszystkim racuszki bananowo jaglane. Przygotowane bez użycia mąki, z samych zdrowych składników, do zrobienia w 5 minut, no może 10 jeśli liczyć smażenie.
Składniki:
- 2 banany - 228 kcal
- 1 jajko - 71 kcal
- 4 łyżki kaszy jaglanej - 180 kcal
- łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kcal
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego - 32 kcal
Przygotowanie
Kaszę jaglaną podprażamy w garnku, następnie zalewamy
mlekiem zmieszanym pół na pół z wodą i gotujemy do miękkości. Płynu musi być 2
razy więcej niż kaszy – czyli jeżeli mamy pół filiżanki kaszy, zalewamy ją
filiżanką płynu.
Do wysokiego naczynia wbijamy jajko, dodajemy pokrojone
banany, proszek do pieczenia, cukier i wystudzoną kaszę jaglaną. Miksujemy
składniki na gładkie ciasto.
Rozgrzewamy patelnię i kładziemy na niej po 1-2 łyżki ciasta
na 1 racuszka. Smażymy racuszki pod przykryciem.
Z podanych proporcji wychodzi 15 racuszków. Usmażone racuszki można podawać z odrobiną
jogurtu greckiego, powidłami śliwkowymi domowej roboty czy odrobiną gorzkiej
czekolady.
Całość ma 513 kcal.
1 racuszek ma 34 kcal.
1 porcja (3 racuszki z jogurtem) ma 126 kcal.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz