środa, 18 czerwca 2014

Babeczki kokosowo-truskawkowe

Babeczkowej weny ciąg dalszy. Tym razem na słodko i wiosennie. Uwielbiam czas, kiedy na straganach pojawiają się truskawki. Jako, że codziennie w drodze do i z pracy mijam plac Imbramowski, często zdarza mi się wrócić do domu z siatką pełną truskawek. Mijając stragany, z których pachnie słodkimi truskawkami, trudno mi się powstrzymać przed zakupem chociażby małej porcji.

Pomysł na te babeczki powstał w zasadzie jeszcze zanim targowiska wypełniły się zapachem truskawek. Gdy szaro i  buro za oknem, a wiosna jakoś nie chciała przyjść na czas, pierwsze truskawki pojawiły się w marketach. Jakiś czas wcześniej nabyłam blachę do wypieku babeczek, więc postanowiłam popróbować nowych smaków. Lubię zarówno truskawki, jak i kokosa, a połączenie tych dwóch smaków moim zdaniem jest świetne, stąd pomysł na babeczki. Pierwsze wyszły chyba takie sobie, ale metodą prób i błędów doszłam chyba do przepisu idealnego. Oczywiście przepis zamieszczam poniżej. :)

Składniki na 12 babeczek:
a. suche:
- 8 łyżek mąki pełnoziarnistej - 1 łyżka 51 kcal, razem 408 kcal
- 8 łyżek mąki krupczatki - 1 łyżka 60 kcal, razem 480 kcal
- łyżka proszku do pieczenia - 4 kcal
- 1 opakowanie cukru wanilinowego - 64 kcal
- 4 łyżki wiórków kokosowych - 144kcal
- łyżeczka sody - 0 kcal

b. mokre:
- 1 jajko - 71 kcal
- 200 ml (1 szklanka) maślanki - 94 kcal
- 150 ml wody (2/3 szklanki)- 0 kcal
- 4 łyżki mleczka kokosowego (nie jest obligatoryjne, zdarza mi się piec bez tego składnika) - 80kcal
-  łyżka octu -1 kcal

Dodatkowo: 6 dużych truskawek lub 12 mniejszych - 42 kcal

W misce mieszamy składniki suche, w osobnym naczyniu mokre. Do octu dodajemy sodę, gdy miktura przestanie się pienić, dodajemy do składników mokrych. Do składników suchych dodajemy mokre, mieszamy łyżką, tak żeby się połączyły, ale nie robimy tego dokładnie. Grudki w tym wypadku są naszymi sprzymierzeńcami.



Do foremek nakładamy po 2 łyżki ciasta. Następnie do każdej foremki wciskamy truskawki pokrojone w słupki. Zwykle truskawkę dzielę na 4 części, więc na 1 babeczkę dodaję 2. Wygląda to mniej więcej tak jak na zdjęciu poniżej.






Jeżeli chcemy, by truskawki nie wystawały z ciasta, do foremek wkładamy po łyżce ciasta, potem układamy truskawki i przykrywamy ciastem.

Przygotowane babeczki wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury ok.180 st i pieczemy 15-17 minut. Mi zdarza się je przetrzymać nawet do 20 minut, ale krzywda się im z tego powodu nie dzieje.
Po upieczeniu dobrze je przestudzić chwilę w foremkach, wtedy łatwiej je wyjąć.




Wartość kaloryczna całego ciasta: 1388 kcal
Wartość kaloryczna 1 babeczki: 116 kcal

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz