piątek, 20 czerwca 2014

Cukiniowa zapiekanka

Afera podsłuchowa i mundial w pełnym rozkwicie. Co oznacza, że w moim domu na zmianę sport i TVN24 w telewizji. Jakby nie było innych kanałów. Na szczęście kuchnia zawsze stoi otworem, można iść się wyżyć i coś dobrego ugotować.

Lubię warzywa, a wśród nich cukinię - jest niesamowicie wdzięcznym tematem zarówno do grillowania, zup jak i innych potraw, w tym zapiekanek. Pomysł na tą zapiekankę wpadł mi do głowy kilka dni temu, głównie dlatego, że w mojej lodówce od jakiegoś czasu zalegały sobie dwie cukinie. Dodatkowo trzeba pamiętać o tym, że cukinia jest jednym z tych warzyw, które nie mają w sobie zbyt wielu kalorii, więc można ją jeść bez większych wyrzutów sumienia. W 100g cukinii jest zaledwie 15 kcal! Zresztą najlepiej sprawdźcie sami.

Składniki - porcja na 4-6 osób:
- 2 cukinie - ok. 500 g - 75 kcal
- 250 g pieczarek - 42,5 kcal
- 1 średnia papryka - 34 kcal
- 300 g mięsa mielonego z szynki - 411 kcal
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego (lub 1/2 szklanki passaty pomidorowej) - 24 kcal
- 3 ząbki czosnku (można użyć suszonego czosnku w płatkach) - 21 kcal
- 1 jajko - 71 kcal
- łyżka mąki (u mnie pszenna pełnoziarnista) - 50 kcal
- 1/2 kulki mozzarelli - 127 kcal
- przyprawy - bazylia (najlepsza jest świeża,ale suszona też będzie dobra), zioła prowansalskie, gałka muszkatałowa, pieprz.

Cukinię ścieramy na tarce na dużych oczkach. Dodajemy bazylię i czosnek, podsmażamy chwilę bez tłuszczu na suchej patelni. Z cukinii powinna zacząć wyciekać woda i o to chodzi, bo nadmiar wody może spowodować, że zapiekanka się rozpłynie i z pysznego obiadu nici. Po podsmażeniu warto cukinię jeszcze odcisnąć, żeby usunąć nadmiar wody.

W osobnym naczynku mieszamy jajko z mąką i dodajemy do przestudzonej cukinii, mieszamy wszystko razem.

Na suchej patelni  podsmażamy mięso - przyprawiamy je gałką muszkatałową, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Gdy mięso jest już przesmażone, dodajemy do niego passatę lub przecier. Chwilę podsmażamy, by sos się zredukował. Jeżeli korzystamy z przecieru, który zwykle jest bardziej gęsty niż passata, mięso trzeba podlać odrobiną wody.

Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kostkę i także przesmażamy na suchej patelni. Trzeba pamiętać o tym, grzyby, podobnie jak cukinia mają sporo wody w sobie, więc lepiej, jeżeli wytrąci się ona wcześniej, niż w czasie zapiekania.

Mozzarellę ścieramy na tarce na dużych oczkach.

Naczynie żaroodporne smarujemy kroplą oleju, żeby zapiekanka nie przywarła. Masę cukiniową dzielimy na 2 części. Pierwszą wykładamy dno naczynia. Na cukinii układamy połowę pieczarek i papryki. Następnie wykładamy mięso, na nim układamy drugą część pieczarek. Wszystko przykrywamy cukinią. Na wierzch sypiemy startą mozzarellę.




Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 180 st ok. 20 do 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika warto chwilę wstrzymać się z krojeniem, żeby zapiekanka stężała.






Cała zapiekanka ma 855,5 kcal.
1 porcja zapiekanki (1/6): 143 kcal

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz