niedziela, 10 sierpnia 2014

Racuchy jabłkowe

O tym, że polskie jabłka są zdrowe i smaczne było wiadomo zdecydowanie wcześniej, zanim Putin nałożył embargo na polską żywność. Teraz, gdy jedzenie jabłek "na złość Putinowi" stało się modne, tym bardzie przepisy, w skład których wchodzą jabłka są na czasie. Jak mówią Anglicy "one apple a day keeps the doctor away". Coś w tym przysłowiu jest, bo odkąd do swojej codziennej diety włączyłam jabłka, nie mam najmniejszych problemów ze zdrowiem.

Przepis na racuszki zaczerpnęłam oczywiście z bloga smak-zdrowia.blogspot.com. Jak zwykle również musiałam go trochę pozmieniać, bo lubię "majstrować" przy przepisach. Przede wszystkim do moich racuszków dodaję jabłka starte, nie pokrojone w kostkę, dzięki czemu racuszki wychodzą wilgotne i bardziej "jabłkowe". Jaki jest tego efekt? Oceńcie sami.

Składniki:
- 2 średnie jabłka - 188 kcal
- 6 łyżek mąki pszennej pełnozirnistej - 306 kcal
- 6 łyżek mąki pszennej zwykłej - 246 kcal
- 25 g drożdży świeżych - 23 kcal
- łyżeczka cukru - 20 kcal
- 100 ml mleka 2%  - 49 kcal
 - 1 jajko - 71 kcal
- 1 opakowanie cukru wanilinowego - 64 kcal
- 1,5 łyżki cynamonu - 30 kcal.

Przygotowanie:
Jabłka obieramy i ścieramy n tarce na dużych oczkach. Starte jabłka zasypujemy cynamonem i mieszamy. Oba rodzaje mąki mieszamy w misce. W lekko ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru, dodajemy drożdże i łyżkę mąki. Rozczyn zostawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu w naczyniu przykrytym ściereczką na ok. 20 minut.

Do naczynia wbijamy jajko, mieszamy z odrobiną mąki. Dodajemy wyrośnięty rozczyn i resztę mąki. Mieszamy ciasto. Następnie do ciasta partiami dodajemy starte jabłka i wszystko mieszamy.

Rozgrzewamy patelnię i partiami smażymy racuszki. Do smażeni nie używamy tłuszczu, najlepiej smażyć je na patelni teflonowej lub ceramicznej. Gotowe racuszki można podawać z dodatkiem jogurtu greckiego i sezonowych owoców - u mnie były to maliny. Są świetnie zarówno na śniadanie jak i każdy inny posiłek.




Z podanych proporcji wychodzi 14 racuszków.

Całość ciasta ma 1007 kcal.
1 racuszek ma 72 kcal.
1 porcja (3 racuszki z łyżką jogurtu) ma 239 kcal.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz