niedziela, 19 października 2014

Hummus

Już od dawna chodziło mi po głowie, żeby zrobić hummus. Ciekawiło mnie jak to smakuje, z drugiej strony - jest fajna alternatywą dla twarogu i past kanapkowych na jego bazie. I oczywiści pozwalało na spożytkowanie ciecierzycy, którą kupiłam jakiś czas temu i szukałam na nią pomysłu. Z hummusem miałam pewien problem - w oryginalnych przepisach jako składnik występuje pasta tahini z sezamu. W okolicznych sklepach nawet nie mam co tego szukać, w hipermarketach jak na razie też nie znalazłam. W internecie na szczęście można znaleźć przepisy jak taka pastę zrobić w domu, szkopuł w tym, że jest na bazie oleju, a więc bardzo tłusta i bardzo kaloryczna. Na szczęście na wszystko są sposoby i nawet hummus da się odchudzić.

Składniki:
- 100 g suchej ciecierzycy - 364 kcal
- 2 łyżeczki sezamu - 64 kcal
- 1 ząbek czosnku - 7 kcal
- 1 łyżka pietruszki - 4 kcal
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek - 82 kcal

Przygotowanie:
Ciecierzycę namaczamy w wodzie dzień wcześniej, warto zostawić ją na co najmniej 12 godzin. Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości. Sezam prażymy na suchej patelni aż zbrązowieje. Do ugotowanej ciecierzycy dodajemy sezam, czosnek, pietruszkę i oliwę. Wszystko miksujemy na gładką masę. Jeżeli hummus wyjdzie zbyt suchy, dodajemy wody. 





Całość ma 521 kcal.
1 porcja (1/10 całości) ma 52 kcal.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz