Zwykle w piątki i soboty staram się przygotowywać potrawy, które nie wymagają długiego siedzenia nad garami. Chociaż kocham gotować i mogłabym z kuchni nie wychodzić, czasem po prostu jestem zbyt zmęczona żeby móc dłużej zająć się gotowaniem. Wtedy ratują mnie potrawy, których przygotowanie nie zajmuje dużo czasu i jednocześnie są smaczne. Makaron z tuńczykiem zdecydowanie należy do tego kręgu. Po pierwsze sos pomidorowy - jak już pisałam wiele razy, pomidory ubóstwiam i mogę jeść w ilościach niemal hurtowych. Po drugie - tuńczyk, a więc dodatek mięsny, ale zdecydowanie lżejszy od np. mięsa mielonego i zdecydowanie zdrowszy. Do tego makaron, więc połączenie idealne.
Składniki:
- 100 g makaronu (mnie szpinakowe spahetti, może być pełnoziarnisty) - 352 kcal
- 1 opakowanie tuńczka w kawałakach w sosie własnym - 154 kcal
- 1 średnia cebula -32 kcal
- 250 g passaaty pomidorowej - 77,5 kcal
- 2 ząbki czosnku - 14 kcal
- 1 łyżka suszonych pomidorów - 32 kcal
- przyprawy - bazylia, oregano, zioła prowansalskie.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na wodze, aż się zezłoci. Tuńczyka odsączamy z zalewy, rozdrabiamy na mniejsze kawałki i wrzucamy na patelnię. Dorzucamy suszone pomidory. Gdy tuńczyk sę już podgrzeje, dodajemy passatę pomidorową i gotujemy chwilę wszystko. Przyprawiamy do smaku czosnkiem oraz przyprawami.
Ugotowany makaron wykładamy na talerze. Na makaron nakładamy po porcji sosu. Podajemy od razu po przygotowaniu. Wskazane proporcje wystarczają na danie dla 2 osób.
Całość ma 656 kcal.
1 porcja (1/2 całości) ma 328 kcal.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz