sobota, 8 listopada 2014

Naleśniki z porami

Naleśniki lubię, ale nie robię ich zbyt często. To dość pracochłonne danie, a nie zawsze starcza mi cierpliwości, żeby smażyć je jeden po drugim. Inna sprawa, że w pośpiechy dnia codziennego nie zawsze jest na to czas. Ostatnio naleśniki porowe, w wersji trochę odchudzonej, zrobiłam na prośbę mojego męża. Przy okazji spełniłam swoją kulinarną zachciankę, bo naleśniki z porowym farszem już jakiś czas temu chodziły mi po głowie. 

Składniki:
Na naleśniki:
- 12 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej - 612 kcal
- 1 jajko - 71 kcal
- 2/3 szklanki mleka 2% - 78 kcal
- szczypta soli - 0 kcal
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kcal

Na farsz:
- 2 pory - 68 kcal
- 5 plasterków szynki drobiowej - 90 kcal
- 1 łyżka suszonych pomidorów - 32 kcal
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 41 kcal
- 1 łyżka jogurtu greckiego -  23 kcal
- pieprz, zioła do smaku

- łyżka oleju roślinnego do smażenia naleśników - 88 kcal

Przygotowanie:
Z mąki i pozostałych składników przygotowujemy ciasto na naleśniki.  Powinno mieć dość gęstą, ale niezbyt ciężką konsystencję. Naleśniki smażymy na patelni lekko posmarowanej olejem. Jeżeli macie dobrą patelnię teflonową, z oleju można zrezygnować, mi się niestety nie udało, gdyż naleśniki uparcie przywierały i za nic nie chciały ładnie odchodzić od patelni. Wniosek jeden - pora wymienić patelnię. :)

Pora kroimy w talarki. Podsmażamy pora na wodzie aż zmięknie dodajemy do niego następnie pokrojona w kostkę szynkę drobiową. Chwilę dusimy wszystko. Dodajemy suszone pomidory. Z jogurtu, mąki ziemniaczanej i odrobiny wody przygotowujemy masę, którą następnie zalewamy pory. Doprawiamy do smaku  przyprawami i gotujemy, aż powstały sos się zredukuje. 

Na naleśnikach układamy po 1-2 łyżki farszu i składamy je na cztery. Naleśniki podsmażamy chwilę w obu stron na suchej patelni, dzięki temu będą chrupiące. Z podanych proporcji wychodzi 8 naleśników.





Całość ma 1105 kcal.
1 naleśnik ma 138 kcal.
1 porcja - 3 naleśniki ma 414 kcal.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz