Serek wiejski to jedna z moich podstawowych przekąsek w pracy. Zwykle jem go na drugie śniadanie, czyli mniej więcej ok. 9.30-10.00 rano. Serki wiejskie bardzo lubię, ale czasem nie zaszkodzi małe urozmaicenie. Tytułowa sałatka miała być właśnie takim urozmaiceniem i, jak się okazało, udało się to znakomicie. Nie od dziś wiadomo, ze serek wiejski fantastycznie łączy się z innymi składnikami i może stanowić dobrą bazę do innych potraw. W tym wypadku, na zasadzie "światła w lodówce" stał się on podstawą bardzo smacznej i szybkiej sałatki. Pochwalę się, że jej wykonanie nawet o tak nieludzkiej porze, jak 6 rano, nie nastręcza jakichkolwiek trudności.
Składniki:
- 1 opakowanie serka wiejskiego light (ok. 150 g) - 121 kcal
- 1/4 średniej czerwonej papryki - 16 kcal
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej - 30 kcal
- 7 oliwek czarnych - 28 kcal
- przyprawy - pieprz, zioła prowansalskie, chilli
Przygotowanie:
Paprykę kroimy w słupki, oliwki w plasterki. Wszystkie składniki łączymy, doprawiamy do smaku pieprzem, ziołami i chilli. Mieszamy i ..... jemy ze smakiem! :)
Składniki podane powyżej pozwalają przygotować 1 sporą porcję sałatki.
Sałatka ma 195 kcal.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz