poniedziałek, 30 czerwca 2014

Cukinie faszerowane z nutą curry

Poniedziałek, chociaż bardzo deszczowy, był jednak bardzo sympatyczny. Już od kilku dni chodziło mi po głowie, żeby zabrać się za temat cukinii. Podczas ostatnich zakupów kupiłam 2 okrągłe cukinie, chyba bardziej z ciekawości i przymusu, bo innej cukinii w sklepie nie było. Z drugiej strony po internecie krążą setki przepisów na faszerowaną cukinię, więc stwierdziłam, że może czas opracować swój. No i argument najważniejszy - cukinię uwielbiam, mogę jeść na okrągło w każdej postaci, a do tego to jedno z tych warzyw, które nie są zbyt kaloryczne, bo w 100 g cukinii kryje się tylko 15 kcal. Do tego jest doskonałym tłem na wielu smaków i można ją wykorzystać w kuchni na tysiąc sposobów, jeśli nie więcej. Jest zatem aż nadto powodów, dla których lubię cukinię i mam nadzieję, że przekonam do niej tych, którzy za cukinią nie przepadają.

Pogoda za oknem nie zachęca dzisiaj do większej aktywności, ale, że się uparłam na gotowanie, to nie było wyjścia. Do tego sam przepis powstał na zasadzie światła w lodówce, czyli co mamy i do siebie pasuje, to wrzucamy na patelnię. Skadinąd ten sposób gotowania to chyba moja ulubiona metoda, bo praktycznie zawsze powstaje coś nowego i fajnego. Ale my tu sobie pitu pitu, a cukinie gotują się, żeby wskoczyć na bloga.

Składniki - porcja dla 2 osób:
- 1 cukinia okrągła - 45 kcal
- 100 g mięsa mielonego z szynki -  137 kcal
- 1 cebula - 28 kcal
- 1/4 strąka papryki - 16 kcal
- łyżka suszonych pomidorów - 32 kcal
- 1 ząbek czosnku - 7 kcal
- łyżeczka pasty curry (u mnie żółta) - 14 kcal
- 2 łyżki jogurtu greckiego - 46 kcal
- 1/4 kulki mozzarelli - 78 kcal
- 10 pomidorków koktajlowych - 30 kcal
- przyprawy - gałka muszkatałowa, zioła prowansalskie.


Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy mięso, podsmażamy. Doprawiamy galką muszkatałową. Dobrze, by byla świeżo starta, jeżeli mamy sproszkowaną to też będzie w porządku. Dodajemy cebulę, następnie paprykę pokrojona w małe paseczki. Cukinię przekrajamy na pół. Z każdej z połówek wydrążamy miąższ, zostawiając ścianki grubości poniżej 1 cm. Wydrążony miąższ kroimy w kosteczke i dodajemy do mięsa. Dodajemy suszone pomidory i czosnek. W 1-2 łyżkach wody rozprowadzamy pastę curry i dodajemy do mięsa i warzyw. Jak tylko rozprowadzimy pastę, na patelnię dodajemy 2 łyżki jogurtu greckiego. Wszystko mieszamy i jeszcze chwilę dusimy.

Gotowy farsz dodajemy do wydrążonych cukinii. Na wierzchu posypujemy mozzarella. Cukinie wkładamy do naczynia żaroodpornego. Wokół cukinii układamy pomidorki.




Zapiekamy w temperaturze 180 stopni  przez około 30 minut. Danie można jeść samo na kolację jak i jako część obiadu z dodatkiem np. ryżu lub kaszy i surówki.




Całość ma  433 kcal.
1 porcja ma 216,5 kcal.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz