środa, 2 lipca 2014

Babeczki jagodzianki

Pisałam już, że bardzo lubię piec babeczki? Robi się je szybko i w zasadzie tylko od nas i zawartości lodówki zależy, co znajdzie się w środku. Moje babeczki-jagodzianki powstały w tzw. międzyczasie, czyli pomiędzy pomaganiem mamie w przygotowaniu sprawozdania na konferencję, robieniem sobie kolacji, prysznicem a przymierzaniem sukienki na wesele. Mimo intensywnego dnia, miałam jeszcze ochotę cos upichcić. Chyba bez tego nie poszłabym spać. Na szczęście ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, więc sa idealne do przygotowania "na szybko".

Składniki:
Suche:
- 8 łyżek mąki pełnoziarnistej pszennej - 408 kcal
- 8 łyżek mąki tortowej typ 500 - 328 kcal
- łyżka proszku do pieczenia - 4 kcal
- opakowanie cukru wanilinowego - 64 kcal

Mokre:
- 200 ml maślanki - 94 kcal
- 1 jajko - 80 kcal
- 100 ml wody - 0 kcal

- łyżka octu - 1 kcal
- łyżeczka sody - 0 kcal

Dodatkowo - 50 g jagód - 23 kcal.

Przygotowanie:
W misce mieszamy obie mąki, proszek do pieczenia i cukier. W osobnym naczyniu mieszamy składniki mokre, dodajemy do nich sodę rozpuszczoną w occie. Składniki mokre dodajemy do suchych i mieszamy łyżką tylko do połączenia składników.

Do foremek nakładamy po łyżce ciasta. Następnie do każdej foremki sypiemy odrobinę jagód. Znów nakładamy po łyżce ciasta. Na górę każdej babeczki sypiemy znowu odrobinę jagód.




Babeczki pieczemy w temperaturze 180 st przez około 17 minut. Z podanych proporcji wychodzi 12 babeczek.







Całe ciasto ma 1002 kcal.
1 babeczka ma 83,5 kcal.

Smacznego!

1 komentarz: