sobota, 21 czerwca 2014

Kurczak jogurtowy

Sobota, pierwszy dzień lata, więc stwierdziliśmy, że fajnie byłoby rozpalić grilla. A że zaprosiliśmy do tego jeszcze znajomych, to tym bardziej czułam się w obowiązku przygotować coś fajnego. Wena dzisiaj mnie nie opuszczała, w sumie całe popołudnie spędziłam w kuchni. Śmiało mogę powiedzieć, że właśnie tego było mi trzeba. Wyżyłam się kulinarnie za wszystkie czasy. Efektem tego był między innymi rzeczony kurczak.

Z drugiej strony - kurczak jogurtowy przygotowany w piekarniku może też równie dobrze stanowić fajne danie obiadowe. A że przygotowanie go nie nastręcza większych trudności, tym bardziej polecam  go wszystkim, którzy lubią dobrze zjeść, a przy okazji nie lubią zbyt długo stać nad garami.

Składniki:
- 3 piersi z kurczaka - ok. 700 g - 693 kcal
- 3 łyżki jogurtu (zamiennie może być pół szklanki maślanki) - 45 kcal
- 3 ząbki czosnku - 21 kcal
-  łyżka świeżego koperku - 4 kcal
- zioła prowansalskie, papryka ostra, pieprz

Przygotowanie:
Pierś z kurczaka kroimy w szerokie plastry, najlepiej po skosie. Do miski nakładamy 3 łyżki jogurtu, dodajemy czosnek, koperek i przyprawy. Przypraw zwykle dodaję "na oko", więc każdy musi sam dodać tyle, ile lubi. Wszystkie składniki mieszamy, jeśli marynata wyjdzie zbyt gęsta, można dodać kilka łyżek wody. Przy maślance raczej nie ma tego problemu, bo jednak z natury jest dość płynna. Do marynaty dodajemy pokrojone mięso, wszystko dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na około godzinę.

Zamarynowanego kurczaka nabijamy na szpadki, po mniej więcej 2 kawałki na 1 szpadkę. Tak przygotowany może sobie jeszcze chwilę poleżakować w lodówce.


Kurczaka grillujemy z obu stron, mniej więcej po 10 minut z każdej. Świetne smakuje zarówno z klasykami - keczupem i musztardą, jak i domowym sosem czosnkowym na jogurcie. 




Całe mięso ma 763 kcal.
1 porcja (1 szpadka wychodzi mniej więcej 10 do 12, obliczone na 10) - 76,3kcal

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz