Mimo, że wczesnym rankiem się na to nie zapowiadało, sobotnie śniadanie było szczególne. Gdybym nie zabrała się za jego przygotowania, podejrzewam, że co najmniej do południa albo i dłużej odczuwałabym skutki babskiego wieczoru. Czy raczej pewnego elementu kulinarnego i nie mam tu na myśli sushi, które przygotowałam. Wrzucam ten przepis ze szczególną dedykacją dla Agi, która na śniadanie z nami zostać nie chciała.
Racuszki, które chcę dzisiaj Wam zaproponować, robię od czasu do czasu,w bardzo różnych konfiguracjach zarówno składników jak i dodatków do samych racuszków. To jedno z tych śniadań, które robię, gdy mam możliwość trochę dłużej posiedzieć przy stole i zafundować sobie leniwy poranek. Do tego aromatyczna kawa i można powoli zaczynać dzień.
Składniki:
- 9 łyżek mąki pszennej pełnoziarnistej - 459 kcal
- 9 łyżek mąki krupczatki - 540 kcal
- łyżeczka proszku do pieczenia - 2 kcal
- 1 opakowanie cukru wanilinowego - 64 kcal
- 3 łyżki wiórek kokosowych - 108 kcal
- 1 jajko - 80 kcal
- szklanka mleka 2% - 117 kcal
- łyżeczka sody oczyszczonej - 0 kcal
- łyżka octu - 1 kcal
- 1/2 szklanki wody mineralnej gazowanej - 0 kcal
- 150 g truskawek - 42 kcal
Składniki suche - obie mąki, cukier, proszek do pieczenia i wiórki kokosowe mieszamy w misce. W osobnym naczyniu mieszamy jajko, mleko, wodę. Do octu dodajemy sodę, czekamy aż roztwór przestanie się pienić i dodajemy do składników mokrych. Zalewamy wymieszane składniki suche i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy patelnię teflonową. Na suchą patelnię wykładamy po 2 łyżki ciasta na jednego racuszka. Patelnię przykrywamy pokrywką, wtedy ciasto ładnie wyrasta. Opiekamy z dwóch stron.
Truskawki miksujemy. Gotowe racuszki polewamy musem truskawkowym. Można je podawać także polane jogurtem naturalnym lub z owocami. Z podanych proporcji wychodzi 12 racuszków.
Całe ciasto i mus mają 1413 kcal.
1 porcja (3 racuszki z musem) ma 353 kcal.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz