środa, 23 lipca 2014

Sałatka grecka

Lato to bezsprzecznie sezon na sałatki. Wszystkie warzywa świeże, pachnące i na wyciągnięcie ręki. Nic tylko kroić i jeść na surowo. Ostatnimi czasy, czyli od jakichś 3 dni sałatka grecka to moja codzienna kolacja. Zrobiłam ją na kolację w rocznicę ślubu i tak nam posmakowała, że już trzeci dzień musiałam ją przyrządzić na wyraźne żądanie małżonka. Na szczęście przygotowanie sałatki do trudnych i czasochłonnych nie należy, pomijając jedynie krojenie fety, którego nie cierpię, bo zawsze się przy tym porządnie pobrudzę. Na szczęście efekt smakowy wynagradza mi wszystkie techniczne niedogodności tej sałatki.

Składniki (na porcje dla 2 osób):
-  1/2 opakowania mieszanki sałat - 13 kcal
- 1 cebula czerwona - 28 kcal
- 1 średni pomidor - 26 kcal
- 1/2 średniej papryki - 17 kcal
- 12 czarnych oliwek - 48 kcal
- 4 plastry sera typu feta półtłustego - 130 kcal
- 2 łyżki jogurtu greckiego - 46 kcal
- łyżka octu balsamicznego - 7 kcal
- pół łyżeczki przyprawy tzatziki, oregano, pieprz.

Przygotowanie
Sałaty wykładamy na talerze. Cebulę kroimy w piórka, układamy na sałacie. Pomidora  kroimy w półplasterki, paprykę w słupki i także układamy na sałacie. Następnie oliwki kroimy w plasterki, rozrzucamy na wierzchu sałatki. Ser kroimy w kostkę, układamy na wierzchu sałatki.

Przygotowujemy sos do sałatki - jogurt, ocet balsamiczny i przyprawy mieszamy. Jeżeli jogurt jest zbyt gęsty (a jest na pewno) dodajemy trochę wody, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Sosem polewamy sałatkę.




Całość ma 315 kcal.
1 porcja sałatki ma 157,5 kcal.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz