wtorek, 5 sierpnia 2014

Czerwona sałatka z kuskusem

Czasem przychodzę do domu i nie mam zbyt wiele czasu na przygotowanie posiłku. Wtedy świetnie sprawdzają się wszelkie pomysły na ekspresowe sałatki lub inne sycące dania, które można szybko przygotować. Kilka dni temu, właśnie nie mając zbyt wiele czasu przygotowałam sałatkę z kuskusem. Skądinąd, bardzo dawno tej sałatki nie przygotowywałam, ale akurat miałam w lodówce wszystkie konieczne składniki, więc nic nie stało na przeszkodzie by ją zrobić.

Sałatka, którą Wam proponuję jest pewną wariacją na temat sałatki tabbouleh,z tą różnicą, że nie ma w niej ogórka i cebuli, bo akurat tych składników w lodówce nie było. Ale mimo pewnych braków, sałatka wyszła bardzo smaczna i świetnie nadaje się na ekspresowe danie obiadowe albo jako przekąska do pracy.

Składniki (na 1 porcję)
- 3 łyżki kaszy kuskus - 135 kcal
- 1 średni pomidor - 19 kcal
- 1/4 papryki - 16 kcal
- 6 czarnych oliwek - 24 kcal
- łyżka soku z cytryny - 2 kcal
- kilka listków mięty - 2 kcal
- łyżka natki pietruszki - 4 kcal
- pieprz, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
Kaszę kuskus lekko solimy i zalewamy wrzątkiem. Pomidora kroimy na półplasterki. Paprykę kroimy w słupki długości 1,5 cm. Oliwki kroimy w plasterki. Siekamy osobno pietruszkę i miętę.
Gdy kuskus już napęcznieje, mieszkamy kaszę, dodajemy do niej sok z cytryny i miętę. Mieszamy. Warzywa wykładamy na talerz, dodajemy doprawiony kuskus oraz natkę pietruszki i wszystko razem mieszamy. Doprawiamy pieprzem i ziołami.




Sałatka ma 202 kcal.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz