wtorek, 5 sierpnia 2014

Fasolka szparagowa z jogurtowym dressingiem

Bardzo lubię ten czas, kiedy stragany na placach targowych uginają się pod ciężarem świeżych warzyw. Przechodząc rano i po południu w drodze z i do pracy przez Plac Imbramowski czasem po prostu nie mogę się napatrzeć na te wszystkie kolory. A już najbardziej lubię, gdy w ogrodzie mojej mamy wyrastają kolejne pyszne warzywa. Nie ma nic fajniejszego, niż własne warzywa to, że gdy chcę zjeść marchewkę, nie muszę biec do sklepu czy na targ, bo wszystko rośnie kilka metrów od domu. Wśród upraw mamy jest i fasolka szparagowa, którą uwielbiam. Ostatnio odkryłam jeszcze,że fasolka należy do warzyw niskokalorycznych, więc tym chętniej ją jem. Jest fajna zarówno jako dodatek do obiadu jak i osobne danie. I w takiej właśnie formie - osobnego dnia chcę ją Wam dzisiaj zaproponować.

Składniki (na porcję dla 2 osób):
- 500 g fasolki szparagowej - 135 kcal
- 3 łyżki jogurtu greckiego - 69 kcal
- łyżeczka suszonych pomidorów - 16 kcal
- łyżka octu balsamicznego - 7 kcal
- przyprawy - zioła prowansalskie, bazylia, pietruszka.

Przygotowanie:
Fasolkę szparagową myjemy, obcinamy szypułki oraz końcówki i gotujemy na parze. Jogurt mieszamy z octem balsamicznym, suszonymi pomidorami i przyprawami. Ugotowaną fasolkę nakładamy na talerze, polewamy dressingiem i posypujemy pietruszką.





Całość ma 227 kcal.
1 porcja (1/2 całości) ma 113,5 kcal.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz