Muszę przyznać, że po wakacjach we Włoszech mam większe ciągoty do makaronu, niż wcześniej. Zawsze makaron lubiłam, ale był czas, że prawie wyrzuciłam go z jadłospisu. Teraz powoli pozwalam mu wrócić, chociaż pilnuję by był to zawsze makaron pełnoziarnisty, bo ten ma niższy indeks glikemiczny i syci na dłużej. Poza tym - nie ma co ukrywać, makaron ze dowolnym sosem jest daniem, które robi się bardzo szybko, nie trzeba przy nim stać pół dnia i naprawdę trudno jest go zepsuć.
Pisałam już, że czasem zdarza mi się mieć w kuchni niecodzienne pomysły. Do nich należy chyba sos porowo-musztardowy do makaronu. Połączenie zupełnie nieoczywiste, ale zaręczam - bardzo smaczne. Jeśli nie wierzycie - spróbujcie sami.
Składniki:
- 100 g makaronu pełnoziarnistego farfalle - 351 kcal
- 100 g pora - 24 kcal
- 2 łyżki jogurtu greckiego - 46 kcal
- 1 łyżka musztardy - 18 kcal
- łyżka natki pietruszki - 4 kcal
- łyżka suszonych pomidorów - 16 kcal
- przyprawy - pieprz, zioła.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy al dente zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Pora kroimy na talarki, podsmażamy na patelni bez tłuszczu. Do smażenia możemy użyć kilku łyżek wody.W naczyniu mieszamy jogurt z musztardą i odrobiną wody. Do podsmażonego pora dodajemy mieszankę musztardową. Dodajemy suszone pomidory, połowę natki pietruszki i przyprawy. Sos gotujemy aż się zredukuje.
Ugotowany makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem i posypujemy pozostałą natką pietruszki. Podane proporcje starcza na porcje dla 2 osób.
Całość ma 459 kcal.
1 porcja (1/2 całości) ma 229,5 kcal.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz