środa, 5 listopada 2014

Zupa szpinakowa

Dziś chyba zupy zostaną tematem przewodnim, bo to drugi mój post o tego typu potrawie. Za oknem jesień, czyli czas, kiedy szukamy czegoś, co nas rozgrzeje. Kiedy wieczorem wracam do domu, szczególnie po długim i ciężkim dniu talerz zupy jest czymś, co potrafi bardzo szybko postawić mnie na nogi. Z drugiej strony zupa to taka potrawa, którą można w miarę szybko przyrządzić, a jeszcze szybciej odgrzać. Same zalety, szczególnie gdy zależy nam na czasie. 

Szpinak obok pomidorów jest jednym z moich ulubionych warzyw i bardzo często gości na moim stole. Zwykle używam go do przyrządzania sosów do makaronu albo farszu do conchiglioni. Zupę szpinakową jadłam dawno temu, chyba zaledwie raz w życiu, ale od czasu, gdy naszło mnie na gotowanie zup, w mojej głowie kiełkowało, żeby spróbować przyrządzić zupę szpinakową.

Składniki:
- 300 g mrożonego rozdrobnionego szpianku - 45 kcal
- 1 cebula - 28 kcal
- 4 ząbki czosnku - 28 kcal
- 2 średnie ziemniaki - 138 kcal
- 2 łyżki jogurtu greckiego - 46 kcal
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej - 41 kcal
- 1 bulionetka - 28 kcal
- 1,5 litra wody - 0 kcal
- przyprawy - pieprz, gałka muszkatałowa, zioła prowansalskie

Przygotowanie:
W garnku podsmażamy na wodze cebulę pokrojoną w piórka. Ziemniaki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Bulionetkę rozpuszczamy w 0,5 l gorącej wody. Bulionem zalewamy cebulę, dodajemy ziemniaki i gotujemy do miękkości. Uzupełniamy zupę pozostałą wodą. Do gotującej się zupy dodajemy szpinak. 2 ząbki czosnku kroimy na kawałki i dodajemy do zupy. Gdy zupa będzie się już gotować, a ziemniaki będą miękkie, zdejmujemy zupę z ognia i miksujemy blenderem na gładką masę. Garnek z zupą z powrotem stawiamy na ogniu, doprawiamy przyprawami do smaku. Mąkę ziemniaczaną i jogurt rozrabiamy z odrobiną wody i dodajemy do zupy. Pozostały czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do zupy. Gotjemy jeszcze chwilę. 

Zupa świetnie smakuje podana zarówno z łyżką jogurtu jak też w serem feta pokrojonym w kostkę i suszonymi pomidorami. Z podanych proporcji wychodzi 6 porcji zupy.




Całość ma 354 kcal.
1 porcja zupy ma 59 kcal.
1 porcja zupy z łyżką jogurtu ma 82 kcal.
1 porcja zupy z plastrem sera feta pokrojonym w kostkę i suszonym pomidorem ma 123 kcal.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz