niedziela, 18 stycznia 2015

Sałatka z granatem i mozzarellą

Widzę, że poprzednia sałatka z granatem w roli głównej cieszy się dużym powodzeniem, więc dzisiaj prezentuję drugi przepis z tym bardzo smacznym owocem. Sałatkę przygotowałam na "babski wieczór", jaki od czasu do czasu robimy sobie z koleżankami. Pomysł na tą sałatkę zrodził się po świątecznej wizycie u teściów, gdzie miałam okazję próbować podobnej sałatki. Po poddaniu pierwotnego przepisu paru modyfikacjom powstało coś bardzo smacznego i lekkiego jednocześnie. Polecam wszyskim amatorom granatu i nie tylko. 

Składniki:
- 1/2 główki sałaty lodowej - 28 kcal
- 1 cebula czerwona - 32 kcal
- 15 pomidorków koktajlowych - 45 kcal
- 1 papryka czerwona - 64 kcal
- 1 granat - 84 kcal
- 1 kulka mozzarelli - 221 kcal
 - 4 łyżki pestek z dyni - 224 kcal
Dressing:
- 3 łyżki jogurtu greckiego - 69 kcal.
- 2 łyżki octu balsamicznego - 14 kcal
- 3 łyżeczki musztardy - 27 kcal
- przyprawy - pieprz, tymianek, estragon, zioła prowansalskie, peperoncino.

Przygotowanie:
Sałatę dokładnie myjemy i drzemy na kawałki. Cebulę kroimy w piórka, paprykę w 2 cm słupki. Pomidor kroimy w ćwiartki. Granat "masujemy" i opukujemy łyżką nad miską z sałatką, aż wszystkie ziarenka wypadną. Mozzarellę kroimy w kostkę i dodajemy do sałatki. Pestki dyni podprażamy na patelni i dodajemy do miski z sałatkę. W osobnym naczyniu przygotowujemy dressing - mieszamy jogurt, ocet balsamiczny, musztardę i przyprawy. Dressingiem polewamy składniki sałatki i wszystko dokładnie mieszamy. Z podanych proporcji wychodzi do 10 porcji sałatki. 



Całość ma 808 kcal.
1 porcja (1/10 sałatki) ma 80,8 kcal.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz